Naast de groene uitstraling van de stad waren ook de innovatieve ondergrondse boomconstructies reden om Apeldoorn als winnaar aan te wijzen. Op 8 juni wordt de prijs officieel overhandigd door Peter Brocka, burgemeester van Trnavia in Slowakije en winnaar van vorig jaar. Naast Apeldoorn waren ook Breda en Dordrecht in de race voor de titel.

Innovatieve boombunkers

De vakjury roemt onder andere de wijze waarop Apeldoorn omgaat met bomen in een stedelijke omgeving. Door innovatieve oplossingen wordt het groen in de stad gewaarborgd. Al in de jaren negentig experimenteerde de gemeente Apeldoorn als één van de eersten met ondergrondse boomconstructies. Apeldoorn telt inmiddels ruim 350 van deze boombunkers.

Trots

Wethouder Mark Sandmann is ongelooflijk blij en trots met de uitverkiezing. “Buiten het feit dat het altijd bijzonder is om zo’n titel te verkrijgen, vind ik het een prachtige kroon op het werk van onze bomenbunkerbedenker Anton Dekker. Een terechte eer voor zijn innovatieve ideeën en een mooie afronding van zijn carrière”. 

Internationale vakjury

De vakjury bestaat uit acht leden van de Europese koepelorganisatie van boomspecialisten. Zij werden vergezeld door een afvaardiging van de branchevereniging VHG. Samen bezochten zij onder andere het Stationsplein in Apeldoorn. Landelijk staat het plein bekend als bijzondere combinatie van groen, kunst en innovatie.