Er is straks plek voor ongeveer 1.000 nieuwe woningen en 20.000 m² aan nieuwe werk- en overige functies. Vastgoedontwikkelaars COD en DUQER zijn de bedenkers van het plan. SPOT Amsterdam moet een kosmopolitische, nieuwe wijk met circa 1.000 koop- en huurappartementen worden. De wijk is volgens de ontwikkelaars illustratief voor het nieuwe Amsterdams wonen. Het merendeel van het woningaanbod betreft compacte (ca. 45-71 m²) en medium sized (ca. 85 m²) appartementen in appartementengebouwen en nieuwe woontorens rondom nieuwe pleinen.

Naast wonen is er plek voor kleine ambachten, nieuwe werkconcepten, kleinschalige horeca, detailhandel en sport. Het masterplan voor SPOT is getekend door KAAN Architecten. Landschap- en interieurontwerper Inside Outside tekent het ontwerp van de openbare ruimte waarbij sport en gezondheid centraal staan. Begin 2019 zijn de eerste ontwikkelingen zichtbaar.

SPOT ligt in Amstel III, momenteel de grootste gebiedstransformatie in Amsterdam, waarvan in december 2017 de transformatie-ambitie door de Amsterdamse gemeenteraad is vastgesteld. De hele corridor van de Amstel tot aan het AMC gaat op de schop. De gemeente Amsterdam en stadsdeel Zuidoost zijn zeer actief in het aanjagen van de transformatie en het positioneren van het gebied en de deelgebieden. SPOT Amsterdam maakt daar als voorloper een belangrijk deel van uit. 

De wijk heeft een centrale ligging in Amsterdam, tussen de stad en het groene buitengebied, zoals de Gaasperplas en de Ronde Hoep. Toekomstige bewoners leven nabij in het centrum van Amsterdam, op Schiphol of de Zuidas. Grootstedelijke voorzieningen zoals de Johan Cruijff ArenA, Pathé Arena, Afas Live, Amsterdamse Poort en de Ziggo Dome liggen op loopafstand.