Buurkrachtbuurt Ommelanderwijk-Zuidwending heeft de hoofdprijs van het Klimaatstraatfeest gewonnen. Zij voerden met elkaar maar liefst 300 energiebesparende acties uit. De spelers combineerden kleine acties als gasloos koken met evenementen als een energieborrel en een energiemarkt. Zo liet het team ook andere bewoners van Veendam kennis maken met energiebesparing. Ook hebben ze een “energiek dansfeest” georganiseerd, zonder verwarming en met akoestische muziek. 

Het HIER Klimaatstraatfeest is sinds 2008 de grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Ieder stookseizoen, van oktober tot en met maart, komen honderden buren, vriendengroepen en collega’s samen in actie om energie te besparen. De tien teams die de meeste energie hebben bespaard winnen geldbedragen van €500 tot €5.000, die zij mogen besteden aan energiebesparende maatregelen of een klimaatvriendelijk (straat)feest.

HIER schat in dat het Klimaatstraatfeest in tien jaar tijd heeft gezorgd voor bijna 3.000 ton COâ‚‚ reductie. Dat komt neer op 19 miljoen kilometer rijden met een dieselauto. Sanne Dietz van het HIER Klimaatstraatfeest: “We hebben de allerlaatste editie van het Klimaatstraatfeest afgerond. Voor ons het einde van een tijdperk! Door de praktische en positieve benadering kreeg het Klimaatstraatfeest ieder jaar juist mensen in beweging die in eerste instantie niet zoveel met duurzaamheid hebben. In een decennium hebben we op die manier bijna 20.000 Nederlanders gemotiveerd om aan de slag te gaan met energiebesparing. Nu we in Nederland gaan stoppen met aardgas, is het tijd voor een nieuwe aanpak waarmee we bewoners gaan voorbereiden op wonen zonder aardgas. Achter de schermen werken we hard aan dit nieuwe spel dat op 10 oktober 2018 van start gaat.”

Hier de top tien van het HIER Klimaatstraatfeest 2018 met daarachter de gewonnen bedragen:

1 – Buurkracht Ommelanderwijk-Zuidwending, Veendam – €5.000
2 – Duurzaam Duurt ’t Langst, Den Haag – €2.500
3 – Tussen Berg en Uiterwaarden, Wageningen – €1.000
4 – Horstveld, Eersel – €800
5 – Brucknerborrelaars, Utrecht – €750
6 – Houtbaar Langstraat, Heusden – €700
7 – Schrijverskwartier, Oss – €650
8 – Postelseweg, Eersel – €600
9 – Collega’s Gemeente Alkmaar – €550
10 – Molenakkers, Eersel – €500

Over het HIER klimaatbureau
Het HIER Klimaatstraatfeest is een initiatief van Stichting HIER klimaatbureau en Buurkracht. Daarnaast werkt het Klimaatstraatfeest samen met verschillende Nederlandse gemeenten. Kijk voor meer informatie op www.klimaatstraatfeest.nl. Stichting HIER klimaatbureau is naar eigen zeggen de enige maatschappelijke organisatie in Nederland die zich volledig toespitst op het onderwerp klimaatverandering.