Er is vaak een kloof tussen de eisen die de overheid stelt en wat ondernemingen en instellingen daadwerkelijk doen aan energiebesparing. Zo vertelt Sven Arensman, Energy Consultant bij ENGIE: 'Veel bedrijven willen wel verduurzamen, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen. Dat komt voor een deel door de complexe wetgeving, die wordt gekenmerkt door overlappingen en uitzonderingen. Daardoor zien bedrijven door de bomen het bos niet meer.'

De energietransitie vereist een grote verandering, daarom zien veel bedrijven er tegenop om te beginnen met energiebesparende maatregelen, stelt ENGIE. Veel bedrijven kunnen echter al met weinig investeringen tot twintig procent besparen op energie. Daarom wil de energieleverancier ondernemers helpen om de eerste stappen te zetten naar een energietransitie binnen de organisatie. ENGIE legt een vijf stappenplan voor om bedrijven op weg te helpen:

1. Begin

Dit is de eerste stap, ENGIE wil bedrijven aanmoedigen een begin te maken op het gebied van energietransitie. Bedrijven kunnen de Erkende Maatregelen-lijst van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) gebruiken. Dit maakt het makkelijk om te kijken welke maatregelen er al zijn genomen en welke er nog gedaan kunnen worden om te voldoen aan de wet- en regelgeving.

2. Creëer inzicht in het huidige energiegebruik

Energiemonitoring is zeer belangrijk bij het besparen van energie, onder het motto van: meten is weten. Het RVO.nl heeft een stappenplan met aandachtspunten voor het opzetten van een energietransitie en -beheersysteem.

3. Schakel deskundige hulp in

De meeste bedrijven zijn niet gespecialiseerd in het besparen van energie. Een energieadviseur kan daarom helpen om de juiste energiebesparende maatregelen te nemen. Zo kan een energiescan concrete besparingskansen weergeven. Daarnaast kunnen deze partijen onder andere helpen bij het opzetten van een meterplan ten behoeve van een energie registratie- en beheersysteem.

4. Goedkope aanpassingen

bedrijven die net beginnen met besparen kunnen direct vijftien tot twintig procent besparen op de energiekosten. Dit kan door bijvoorbeeld klimaatinstallaties en het gebouwbeheersysteem beter af te stellen. Zoals het instellen van nachtverlaging op de installaties en het verlagen van stooklijnen van de klimaatinstallaties. Ook zijn er slimme systemen beschikbaar die op basis van uurdata afwijkingen in het energiegebruik kunnen detecteren. Er kunnen dus al een aantal maatregelen worden genomen zonder dure investeringen te doen.

5. Aandacht besteden aan energiebeheer

Energie besparen kan op korte termijn worden gedaan, verduurzamen kost meer tijd. Zo moet er constant aandacht zijn voor het energiebeheer zodat het een standaard onderdeel wordt van de bedrijfsvoering. Het is aan te raden om te investeren in nieuwe, lange termijnmaatregelen betreft de besparingen, stelt ENGIE. Op die manier is het bedrijf gefocust op een energie en kostenneutrale bedrijfsvoering in de toekomst.