Het idee is dat het gebouw kantoren, conferentiefaciliteiten, horecavoorzieningen, een hotel, shortstay voorzieningen voor kenniswerkers en een park zal faciliteren. Er is al een intentieverklaring ondertekend door burgemeester Letty Demmers en wethouder Ad van den Oever, waarmee de eerste stappen richting de uitvoering van het project zijn gezet

Slimste regio ter wereld

The Dutch Mountains is een verblijfs- en werklandschap waar allerlei hightech innovaties worden toegepast. Hiermee staat het symbool voor de slimste regio ter wereld. Met alle ontwikkelingen en technologieën die worden gebruikt bij de bouw zal het een hoge standaard zetten voor duurzaam ontwikkelen.

Zelfvoorzienend

Het gebouw is namelijk zelfvoorzienend met gesloten kringlopen van energie, water, afval en bouwmaterialen. De ambitie is om het gebouw van hard hout te bouwen waardoor het gebouw een positieve impact op de CO2 depositie heeft. Een deel van het gebouw zal wellicht worden gebouwd van de populieren die tot voor kort langs de A2 stonden, dat is het idee van de initiatiefnemer van The Dutch Mountains.

Upgrades en updates

Doordat veel onderdelen van het gebouw als diensten worden geleverd, zoals licht, warmte, meubilair en installaties, kunnen onderdelen met de tijd worden veranderd. Daarnaast krijgt het gebouw voortdurend upgrades en updates waardoor er een compleet nieuw exploitatie- en organisatiemodel moet komen.