DennisM2

Bovenregionale locatiedynamiek groeit sterkst in Amsterdam

In 2017 steeg de bovenregionale locatiedynamiek in Nederland van ongeveer 46 bedrijven en 6.650 arbeidsplaatsen in 2016 naar 52 bedrijven en 11.800 arbeidsplaatsen. De reden hiervoor is de economische groei, groei in de logistiek en de Brexit.

In 2017 leidde de Brexit tot vestiging van drie grote kantoorgebruikers in Nederland en nog vele andere kleinere ondernemingen. Hier is het nieuwe hoofdkantoor van Unilever nog niet eens meegerekend. Vooral de regio's Amsterdam, Utrecht en Noord-Limburg trekken veel nieuwe grote bedrijven aan. Dit blijkt uit onderzoek van Stec Groep naar strategische bedrijfsverplaatsingen naar en in Nederland door grote bedrijven.

Locatiebeslissingen

Stec Groep houdt de Database Bovenregionale Locatiebeslissingen Nederland (DLN) sinds 2000 bij. Deze database geeft inzicht in de strategische locatiebeslissingen van bedrijven in Nederland met tenminste 50 arbeidsplaatsen. Het gaat vooral om buitenlandse ondernemingen die voor het eerst naar Nederland komen om zich te vestigingen. Maar ook over Nederlandse en buitenlandse bedrijven die over grote afstand binnen Nederland verhuizen en bedrijven die sterk groeien en een een nieuwe vestiging starten elders in Nederland. nieuwe bedrijven geven vaak de voorkeurslocatie weer voor het bedrijfsleven in Nederland.

Brexit

De Brexit bracht een grote impuls voor kantoren in Amsterdam. De kantorenmarkt kende rond de 20 bedrijfsvestigingen wat ongeveer 5.000 banen creëerde. De eerste bedrijven die naar Amsterdam trokken na de Brexit waren MUFG (Japanse zakenbank), MarketAxess (handelsplatform) en het Europees Medicijn Agentschap. Daarnaast blijkt Amsterdam erg in trek te zijn bij de TMT-SECTOR.

Amsterdam in trek

Netflix besloot bijvoorbeeld groots te investeren in het EMEA hoofdkantoor en koos Rubrik (snel groeiend bedrijf uit Silicon Valley) voor een vestiging in Amsterdam Zuidoost. Het grote belang voor Amsterdam komt onder andere door de grote beschikbaarheid van hoogopgeleid personeel, de grootstedelijke omgeving en de levenskwaliteit.

Maar naast Amsterdam zijn dus ook steden als Utrecht in trek, waar bijvoorbeeld Ziggo voor koos.Meer dan twintig grote beslissingen in 2017 betroffen logistiek en distributie. Het gaat hierbij vooral om e-commerce activiteiten.

Hub Bloem

Logistiek expert van Stec Groep, Hub Bloem, stelt: ‘We constateren al jaren veel dynamiek onder grote logistiek dienstverleners, retailers en verladers. Ook de komende jaren verwachten we hoge locatiedynamiek. Daarbij merken we wel dat de regionale arbeidsmarkt steeds vaker doorslaggevend is in de locatiekeuze, niet alleen de beschikbaarheid van grote kavels.’

Randstad groeit in investeringsdynamiek

Met name in de Randstad groeide de investeringsdynamiek in de industrie in 2017. Twaalf bedrijven kozen voor de regio Amsterdam, daarmee heeft Amsterdam het grootste aantal nieuwe bedrijven. Hier vestigen zich een aantal grote internationale hoofdkantoren zoals BDP en Kraft Heinz. Daarna bleek Utrecht de populairste locatie voor nieuwe bedrijven, waar onder andere Ziggo/Vodafone zich vestigden.

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen