Ik ga ook leven naar die angst. Voor het eerst heb ik verkiezingsprogramma’s nagevlooid op het thema smart city. Of iets wat er op lijkt. Ik kon het niet vinden. En dus stem ik vandaag op de partij waarvan ik vermoed dat dat ze snappen hoe technologie de komende jaren het leven in onze steden gaat veranderen. En de democratie. En de samenleving.

En ik raad u aan dat ook te doen.

Op dit moment ontwikkelt een van de Google-bedrijven een woonwijk in Toronto. Daar worden producten en diensten ontwikkeld en getest die de komende vier jaar hun weg zullen vinden naar onze gemeenten. Google is daar niet uniek in. En daar is in principe niets mis mee. Zolang die bedrijven te maken krijgen met een verstandige opdrachtgever en duidelijk is aan welke regels de dienst van moet voldoen. Van wie is de data? Heeft de gemeente grip op de technologie? Kan een concurrent het overnemen als Google toch niet zo bevalt?

Daarvoor hebben we gemeenteraadsbestuurders nodig die begrijpen wat een algoritme is, wat een sensor meet en wat vendor-lock-in betekent. Niet dat ze een algoritme moeten kunnen maken, maar wel dat ze de impact begrijpen. De meeste gemeenteraadsbestuurders kunnen prima beslissen over bomen, zonder dendrologische opleiding. Ik wil graag gemeenteraadsbestuurders die deze verandering niet eng vinden, maar wel weten wat de gevaren zijn. Ik wil gemeenteraadsbestuurders die daar een volwassen debat over kunnen voeren. Die begrijpen dat nieuwe technologie niet meer weggaat en dat de omgang daarmee nieuwe debatten uitlokt. Over nieuwe ethische vragen zoals autonomie en recht op imperfectie. Die nieuwe gemeenteraadsbestuurders zijn daar verantwoordelijk voor. Een prachtige uitdaging, waar ik ze veel succes bij wens. En om ze te steunen, kies ik dus voor de grootste technerd die ik kan vinden op het stembiljet.

Veel stemplezier.

Jan-Willem Wesselink
Kwartiermaker Future City Foundation