Martin Broek

Lectoren slaan handen ineen voor energieneutraliteit in 2050

De energiedoelen van de Rijksoverheid zijn ambitieus: in 2050 moet Nederland energieneutraal worden. De Nederlandse lectoraten op het gebied van energie gaan samenwerken om steden in staat te stellen energieneutraal te worden. Dit willen ze doen met de lancering van het Nationaal Lectorenplatform Urban Energy (NLP UE).

De energiedoelen van 2050 houden onder andere in dat Nederland energieneutraal wordt. Het Nationaal Lectorenplatform Urban Energy is een nationale onderzoeksgroep over verschillende hogescholen heen. Dit lectorenplatform is een initiatief van het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities, gevestigd in Hogeschool Utrecht. Het idee van dit Lectorenplatform is dat er een brug wordt gevormd van praktijk en maatschappelijk gericht onderzoek naar het bedrijfsleven.

Ook werkt het NLP UE samen met verschillende gerelateerde platforms zoals Lectorenplatform Energievoorziening in Evenwicht (LEVE). Halverwege de 21e eeuw wil het NLP UE dat bijna alle steden energieneutraal zijn en dat de energie duurzaam en lokaal wordt opgewekt.

Aan de hand van vier onderzoekthema's wordt dit doel geconcretiseerd:

  • Energiereductie
  • Duurzame energieopwekking
  • Energiebalans: opslag en flexibiliteit
  • Sociaal economische innovatie
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen