Initiatiefnemer Niesco Dubbelboer claimt dat een gekozen burgemeester meer democratische legitimatie heeft. In veel andere landen wordt de burgemeester dan ook verkozen door de burgers. Sterker nog: Nederland is één van de laatste twee landen waarbij de burgemeester niet door de burgers wordt verkozen, aldus het NRC. Hoe kan het dat een vooruitstrevend land als Nederland achterloopt wanneer het gaat om de democratie? Maar uit een ronde langs buitenlandse kranten blijkt de kiezer niet bepaald enthousiast te zijn voor de burgemeestersverkiezingen.
Opkomst buitenland
Zo maken de Amerikanen het minste gebruik van hun stemrecht, blijkt uit lokale nieuwsberichten. Tijdens de burgemeestersverkiezing van 2016 kwam minder dan 14 procent van de inwoners van New York opdagen. In Los Angeles was het enthousiasme iets groter, hier kwam 20 procent opdagen in 2017. Dit was hoger dan in 2009 waar slechts 17.9 procent kwam opdagen. In Europa zelf is de opkomst enigszins hoger, Berlijn kende in 2016 een opkomst van 23 procent. Maar ook hier is de opkomst niet om over naar huis te schrijven. In West Engeland maken de burgers ook weinig gebruik van het stemrecht, in 2017 was de opkomst lager dan een derde.
Vergeleken met de burgemeestersverkiezingen is de opkomst voor de parlementsverkiezingen een stuk hoger. In de VS was de opkomst 58 procent voor de presidentsverkiezingen in 2016. En in Duitsland kwam 41.1 procent opdagen in 2017. In Engeland was de opkomst 65.8 procent in 2015. In vergelijking met die landen is Nederland een echt stemland met een opkomst van 81,9 procent bij de verkiezingen in 2017.
Belangstelling Nederlandse lokale politiek
Voorzitter van het Christen Democratisch Jongeren Appèl Lotte Schipper stelt, in een aflevering van Buitenhof, dat een burgervader die boven de partijen staat, juist voor meer verbinding zorgt bij het volk omdat de burgermeester geen politieke rol vervult wanneer deze door de Kroon is aangesteld. Tevens blijft het sterk de vraag of de Nederlander wel zit te wachten op het kiezen van een burgemeester. Landelijk neemt de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen al jaren terug en uit recent onderzoek van ROm/Stadszaken en USP wees uit dat burgers nauwelijks betrokken zijn bij de lokale politiek en geen idee hebben wie de burgemeester eigenlijk is.