Een strijd die de burgers, als Luchtwachters, samen met Milieudefensie gaan voeren. Ze willen dat de lucht in hun stad zo snel mogelijk gezonder wordt. De borden moeten inwoners en gemeentes bewust maken van de ongezonde lucht.
Luis in de pels
Op 95 plekken langs wegen wordt de Europese norm voor het schadelijke stikstofdioxide of fijnstof overschreden. De knelpunten liggen vooral in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem, Den Bosch en Eindhoven. Dit zijn de steden waar de Luchtwachters verkeersborden langs wegen onthullen en een jaar lang de strijd aanbinden tegen ongezonde lucht.
‘Steden met minder auto's en meer ruimte voor wandelen en fietsen zijn een stuk leefbaarder’, zegt Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit van Milieudefensie: ‘Daarom gaan de Luchtwachters als lokale luizen in de pels aan de slag in hun stad. Ze controleren de maatregelen van hun gemeente. Ze voeren ook de druk op bij lokale politici, organiseren acties en maken mensen bewust van de luchtvervuiling in hun stad, zoals met de verkeersborden.’
In alle straten
Milieudefensie won in september een kort geding tegen de Staat om via die weg gezondelucht af te dwingen. Daarom moet de overheid nu aan de slag om de lucht gezonder te maken. Het juridische proces is nog niet afgerond want er volgt nog een hoger beroep, maar de Luchtwachters kunnen al wel aan de slag. Paul Busker is Luchtwachter en is aanwezig bij de onthulling van het verkeersbord aan de Stadhouderskade in Amsterdam.
Hij probeert al jaren de gemeente Amsterdam aan het werk te zetten: ‘Elke dag adem ik ongezonde lucht in waar ik ziek van word. Met een team van Luchtwachters heb ik nu meer kans om de politiek te overtuigen dat er echt iets gedaan moet worden aan de luchtvervuiling: niet ooit maar nú en in álle straten van Amsterdam. Iedereen heeft recht op gezonde lucht.’