In Noord-Amerika woedt een strijd die doet denken aan de voetbalwereld. De rijkste man op aarde, directeur van Amazon Jeff Bezos, geeft aan te willen vertrekken en vermogende partijen staan klaar om hem binnen te halen. Ze gooien de historie van de stad, de faciliteiten en het uitstekende personeel in de strijd, maar uiteindelijk draait het om de transfersom en het salaris. En dus stijgen de voordeeltjes en de prijzen en speelt de zaakwaarnemer van Bezos de steden geraffineerd tegen elkaar uit.

In het voetbal is de prijs gestegen tot 222 miljoen euro, in de acquisitiewereld is dit bedrag nog iets hoger. New Jersey, de buurtstaat van New York belooft zelfs 7 miljard dollar aan belastingverlaging als het tweede hoofdkantoor van Amazon in Newark komt te liggen.

Beauty contest

Het is het gevolg van een beauty contest van Amazon in Noord-Amerika met als doel de beste vestigingslocatie te vinden. Uiteindelijk is het niets meer dan een ordinaire strijd waar de burgemeesters maar al te graag aan mee willen werken. Je zou maar de burgemeester zijn die Amazon binnenhaalt. Een burgemeester met nationale ambities (bv. Bill de Blasio in New York, Eric Garcetti in Los Angeles, Bill Peduto in Pittsburgh) die bewezen heeft jobs te kunnen binnenhalen. Gegarandeerd succes op een landelijk podium.

De strijd om HQ2 gaat namelijk over 50.000 (!) arbeidsplaatsen en investeringen van 5 miljard dollar door Amazon exclusief spin-off. Iedere stad met een internationale luchthaven, meer dan een miljoen inwoners en 750.000 vierkante vrij meters is door Amazon uitgenodigd om een bid in te dienen en vooral ‘groots’ te denken.

Iets dat ik ook altijd probeer op mijn eigen verjaardag. ‘Nee, ik heb nog geen idee voor een cadeau, maar denk groot!’ Bij Amazon heeft dat verzoek ook daadwerkelijk effect. Zo zijn er al complete dorpen aangeboden, ontving Amazon een cactus van Tucson, belooft Dallas een hogesnelheidslijn naar Houston en wijst Canada op de soepele immigratieregeling. In dit stuk uit FD, lees je meer over de opsomming aan rariteiten.

Richard Florida, professor University of Toronto

Open brief

Tot het moment dat ik de open brief van Richard Florida las, genoot ik vooral van deze strijd. Gekke Amerikanen. Maar in een open brief roept Florida, professor aan de University of Toronto en auteur van het boek ‘The Rise of the Creative Class’, alle burgemeesters van steden die nog in de race zijn voor HQ2 op om te stoppen met die voordeeltjes en een pact te sluiten.

De vraag is namelijk of het wel zo’n zegen is dat Amazon ingaat op zo’n buitenproportioneel aanbod. De investeringen voor de desbetreffende stad zijn enorm en zullen een flinke hap nemen uit het budget om te investeren in waarden die daadwerkelijk van belang zijn voor een goed vestigingsklimaat.

Pact

Het is een gekke situatie, want ook Jeff Bezos schiet op de lange termijn niets op met een stad die bijna failliet is door de komst van Amazon. Een stad die geen geld meer heeft om de infrastructuur op peil te houden, geen geld meer heeft voor goed onderwijs, waar de woningmarkt verslechtert, parken verwaarloosd worden en veranderen in no go areas.

Het bedrijf zou veel beter waarde kunnen toevoegen aan haar merk door de voordeeltjes weg te wuiven en zich samen met de winnaar te focussen op betaalbare huisvesting, betrouwbare infrastructuur en extra opleidingen voor de huidige inwoners van de stad. Allemaal om zowel de stad als het nieuwe hoofdkantoor te laten floreren. Als burgemeester ben je pas echt progressief door een pact te sluiten en Amazon geen enkel belastingvoordeel of andere prikkel te bieden, zodat het bedrijf moet kiezen op basis van vestigingsklimaat en niet op basis van kortetermijnprikkels.

Bidding war

Eerlijk is eerlijk, ik weet ook dat dit niet realistisch is en Richard Florida vast ook, maar als dit zo doorgaat zet deze bidding war de trend voor de toekomst. En net als op de transfermarkt van het voetbal is het de vraag wanneer de eerste stad/club in sportief/sociaal verval zal geraken door de torenhoge ambities van bestuurders met inzet van geld van de gewone man. 7 miljard euro aanbieden op kosten van de belastingbetaler aan een van de grootste bedrijven ter wereld met aan het roer de rijkste man op aarde.

Petitie
De petitie kun je hier volledig lezen en tekenen. Let ook op de namen onderaan petitie. Louter namen die je op planologenfeestjes kunt roepen voor extra credits: Saskia Sassen, Robert Putnam, Jeffrey Sachs, Bruce Katz en natuurlijk Richard Florida.
Inspiratiemailing
Maandelijks inspirerende artikelen en opinies ontvangen over vestigingsklimaat en innovatiekracht? Schrijf u in voor de BT Inspiratiemailing.