Tijdens de kerstdagen las ik wat te lang was blijven liggen. Boeken, tijdschriften, rapporten en de Opgaven voor de Nationale Omgevingsvisie.

Waarom gaat de Nationale Omgevingsvisie niet over de smart city?

Tijdens de kerstdagen las ik wat te lang was blijven liggen. Boeken, tijdschriften, rapporten en de Opgaven voor de Nationale Omgevingsvisie. Dat stuk lag er al een tijdje. Sorry. De tijd vliegt.

Maar toen ik het las, kreeg ik het gevoel alsof de tijd had stilgestaan. De NOVI-opgaven gaan over de vragen van nu – milieu en economie – maar doen dat zonder de belangrijkste verandering te benoemen: internet. Nou ja, de woorden internet en smart staan wel in het stuk, maar het gaat dan over de buitenwereld, niet over de ruimtelijke ordening zelf. Internet verandert volgens het rapport de manier waarop we communiceren, de industrie, het verkeer en de samenleving, maar niet het onderwerp van het stuk: de Nationale Omgeving. Noch bij de trends, noch bij de opgaven speelt internet een grote rol in het stuk.

En dat is raar.

Want juist internet is de enige echte trend van dit moment. Milieu, economie, de kloof tussen arm en rijk, het is van alle tijden. En het is een politieke keuze hoe we daarmee omgaan. Dan weer een beetje meer kloof, beetje minder milieu. Of andersom. Maar de manier waarop internet onze steden, dorpen en de rest van ons land verandert, dat is een vraag die nú actueel is. Waar we nu een antwoord op moeten geven. En de verandering is gigantisch, want door internet maakt het niet meer uit waar we zijn. Dit is de grootste ruimtelijke vraag in eeuwen. Dit is dé trend, de gamechanger. En de opgave is om daar mee om te gaan. Politici, of ze nu op het Binnenhof werken bij het gemeentehuis, moeten dat weten, snappen en een mening over hebben. En dat moet nu.

Jan-Willem Wesselink, teamlid Future City

Meer lezen over hoe de smart city begint bij de stad? Bestel gratis het Future City Magazine.

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen