De Nederlandse overheid gaat aan de Zuidas een gloednieuw kantoor bouwen voor het prestigieuze EU-agentschap, dat zich nu nog in Londen bevindt. Het Britse vertrek uit de Europese Unie maakt een verhuizing noodzakelijk: Europese agentschappen mogen zich niet buiten EU-gebied bevinden.

Economische impuls

Liefst negentien lidstaten besloten deze zomer om een poging te wagen om het agentschap, dat verantwoordelijk is voor de toelating van medicijnen op de Europese markt, binnen hun grenzen te halen. Zij lonkten daarmee naar de komst van de hooggeschoolde en goed verdienende werknemers bij EMA, maar ook naar de bijna 40.000 bezoekers die het bureau jaarlijks trekt (met versnaperingen en overnachtingen).

Het binnenhalen van het agentschap kan volgens betrokkenen ook een positieve uitstraling hebben op lokale farmaciesector. Producenten van nieuwe medicijnen zitten graag dicht op de toezichthouder.

Concurrentie

Amsterdam werd vooraf al grote kansen toegedicht, onder meer door de goede bereikbaarheid en goede voorzieningen voor het personeel. De werknemers van EMA zagen het Nederlandse bod ook wel zitten, zo bleek eerder dit jaar uit een interne peiling. Maar Milaan en Bratislava werden voorafgaand aan de stemming ook getipt als topfavoriet.

In de eerste stemronde gingen uiteindelijk Amsterdam, Milaan en Kopenhagen door. In de tweede ronde kreeg Kopenhagen de minste stemmen, waarna het een Nederlands-Italiaanse strijd werd.

De EU-landen stemmen later op de avond over de toewijzing van de Europese Bankenautoriteit, een ander Europees agentschap dat door de brexit uit Londen moet vertrekken. Nederland heeft zich daarvoor niet kandidaat gesteld.

(bron: FD.nl)