De kunstwerken moeten de dijk als symbool extra betekenis geven nu deze wordt gerenoveerd door Rijkswaterstaat. ‘Ik heb gekeken hoe ik kon benadrukken wat er al was’, licht Roosegaarde toe.
Tijdelijke en permante projecten
Met het project Icoon Afsluitdijk probeert Rijkswaterstaat de dijk op recreatief gebied aantrekkelijker te maken, als onderdeel van de grote renovatie die momenteel plaatsvindt. Bovendien is het gestelde doel van het Rijk dat de dijk in 2022 volledig energieneutraal moet zijn. Een doel waar dit kunstwerk op aansluit. Tijdelijke en permante projecten, bedacht door Studio Roosegaarde, vertegenwoordigen functies van de dijk, zoals waterbescherming, erfgoed, energie en mobiliteit. Zo wordt er op een speciale manier een verbinding gemaakt tussen de mens en het landschap.
De zogenaamde Lichtpoort is het enige blijvende kunstwerk. Aan de randen van de sluisgebouwen, waar je de dijk op rijdt, is reflecterend materiaal geplaatst. De gebouwen, ontworpen door de opa van Rem Koolhaas, lichten op door de koplampen van auto’s. Rijdt er niemand, dan is het donker.
'Een droom van Wubbo Ockels'
Ook tijdelijke werken vormen onderdeel van het project, waaronder de Windvogel. Deze grote vliegers op 120 tot 300 meter hoogte die met een kabel aan de grond vast zitten, wekken stroom op doordat de wind het kunstwerk laat bewegen. Deze elektriciteit doet de kabel vervolgens oplichten. Roosegaarde op het NOS Journaal op Radio 1 over dit kunstwerk: ‘Het is een beetje een droom van Wubbo Ockels. Hij kan hem zelf niet meer verwezenlijken, dus heb ik dat gedaan.’
Glowing Nature is een kunstwerk voor de voetganger. Lichtgevende algen op de historische kazematten lichten op als men eroverheen loopt. Doel hiervan is de kracht van de natuur als bron van energie te laten zien. Ook wil Roosegaarde hiermee nieuwe energieoplossingen voor de steden van morgen representeren. Als de algen in beweging komen, geven ze licht. De bezoeker mag deze dan ook aanraken, om zo licht te creëren.