Het gebied, dat zich grofweg uitstrekt van de Johan Cruijff Arena tot het AMC, is nu nog een kantorenwijk. Tot 2027 moeten hier 5.000 woningen komen en in de periode 2027-2040 volgen er nog 10.000.

Dat heeft het stadsbestuur vorige week besloten. Het is het nieuwste hoofdstuk in de vele uitbreidingsplannen voor de stad. 

In de plannen wordt de wijk ‘verdicht’. Leegstaande kantoren worden in samenwerking met ondernemers en eigenaren omgebouwd tot woningen en er komt meer hoogbouw in de wijk. Op de schetsen van de nieuwe stadswijk is veel nieuwe hoogbouw te zien. 

In het nieuwe Amstel III moeten wonen, werken en recreëren gecombineerd worden, aldus de gemeente. Hiertoe wordt er geïnvesteerd in hoogwaardige publieke ruimte, veel goede fietspaden, groen en ruimte voor sport. 

Amstel III is met 15.000 woningen, na de 40.000 woningen van Haven-Stad, het grootste woningbouwproject dat de gemeente voor 2040 wil realiseren. Op 29 november besluit de gemeenteraad over de ontwikkelstrategie en grondexploitatie van de nieuwe wijk. 

Lees hier de serie over woningnood in de stad terug: https://www.parool.nl/amsterdam/woningnood-in-de-stad-waar-kan-nog-worden-gebouwd~a4355076/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free