Nieuw retail concept in China: onbemande winkels, betalen op basis van vertrouwen

Onbemande winkeltjes van circa 15m2 die 24 uur per dag open zijn, behoren tot de nieuwste retail trend in China. Er zijn voornamelijk snacks en drankjes verkrijgbaar, en ze zijn iets goedkoper dan de gemiddelde buurtsuper.

Voorafgaand aan de lancering van dit idee werd een ‘eerlijkheidsonderzoek’ in Beijing en Hangzhou gedaan. In de onbemande pilot-winkeltjes werd gevraagd aan de consument of hij of zij geld wilde deponeren in een kistje. Uit het experiment bleek dat 82% van de bezoekers het aankoopbedrag daadwerkelijk betaalde. Overigens kan je de winkel alleen in wanneer je met je telefoon incheckt. Als consument word je dus getrackt.

De 18% misgelopen inkomsten wegen op tegen de personeelskosten die bij de onbemande winkeltjes grotendeels weggesneden zijn. Bingobox, een van de actieve ondernemingen in onbemande winkeltjes, zegt met 4 personeelsleden 40 winkels te kunnen runnen. Zo vallen de operationele kosten 80% lager uit.

In de toekomst wordt dit misschien nog lager: de bevoorrading wordt nu nog per vrachtwagen gedaan, maar bevoorrading per – uiteraard onbemande – drone staat op de planning.

Lees het gehele artikel over dit nieuwe retailconcept op: http://china2025.nl/chinas-nieuwe-retailconcepten-onbemande-winkels/

 

Huizen van legostenen in Bogota, Colombia

Het bedrijf Conceptos Plasticos uit Bogota transformeert plastic afval naar bouwstenen voor huizen. Het lijken op legostenen, maar dan voor volwassenen.

Het afval wordt verzameld en vervolgens tot gestandaardiseerde bouwblokken samengeperst onder hoge temperatuur. Daarna kan iedereen zelf zijn huis in elkaar zetten van deze zeer goedkope grondstof. De kosten om een dergelijk huis te bouwen zijn daardoor laag, waardoor relatief goede huisvesting voor de minderbedeelden beschikbaar wordt. En  ook de verzamelaars van het afval verdienen een boterham aan hun werkzaamheden.

Conceptos Plasticos heeft een idealistische insteek waarbij het probeert de armen in Colombia een beter leven te geven. Maar het heeft ook een groen motief.

Wereldwijd wordt jaarlijks 300 miljoen kilo plastic geproduceerd, en maar een fractie ervan gerecycled. Veel afval beland in oceanen, rivieren en op afvalbergen. Dat leidt tot grote milieuschade. Bij het omvormen van het afval naar bouwstenen wordt het schadelijke plastic op een schone en nuttige manier hergebruikt.

Oscar Mendez, oprichter van Conceptos Plasticos, zegt dat ze het huisvestingsprobleem in Latijns-Amerika met deze techniek in 10 jaar kunnen oplossen. En daarvoor hebben ze maar 2 procent van het plastic dat wereldwijd wordt weggegooid nodig.

Het bedrijf is net begonnen en heeft nu 42 huizen gebouwd. Er is nog een lange weg te gaan, maar de relatief eenvoudige techniek klinkt veelbelovend.

Meer informatie over dit onderwerp is te raadplegen via: http://www.aljazeera.com/programmes/earthrise/2017/05/colombia-lego-homes-170531083443884.html

 

Grab: het Uber van Zuidoost Azië

Steden in Zuidoost Azië groeien snel. Vele mensen trekken naar de stad, en die kan dat niet bijhouden. Wegen in de stad overvol, waardoor een motor of scooter handzamer is dan een auto. Wat ook meespeelt is dat vele mensen in Zuidoost Azië zich geen auto kunnen veroorloven. Het straatbeeld wordt dus grotendeels gedomineerd door talloze motors en scooters.

De paar taxi’s die in de steden rondrijden zijn duur en nauwelijks beschikbaar. Daarom besloot een groep Filipijnse vrienden Grab op te richten. Dit is een app a la Uber waarmee je real-time een chauffeur op een scooter of motor kan laten voorrijden en achterop kan zitten. Het is goed te betalen en beschikbare chauffeurs overvloedig. Het is een groot succes in dit deel van de wereld, recentelijk wel de 1 miljardste rit gemaakt. Een dergelijke stedelijke innovatie heeft een enorme impact op de stedelijke mobiliteit en daarmee het dagelijks leven van een financieel onderbedeelde Zuidoost Aziatische stedeling. Overigens biedt Grab tegenwoordig ook taxi’s en carpooling aan, om ook de middenklasse stedelijke Aziaat – een sterk groeiende klasse - aan te spreken.

Een video over de werking van Grab is hier te zien: https://www.youtube.com/watch?v=EN6tCHoULDc