Dit is een ingekorte versie van een artikel in ROmagazine#11

‘Powerkoppels’ drijven de prijzen op de stedelijke woningmarkt op. Voor ‘pechmannen’ is in succesvolle steden geen plaats meer, om wat prachtig idioom te gebruiken van demograaf Jan Latten. Change=, een nieuwe ontwikkelaar van community living projecten met een maatschappelijk doel, biedt uitkomst. Het eerste gebouw in Amsterdam Nieuw-West wordt sinds februari 2017 bewoond. Het gebouw telt 498 zelfstandige studio’s voor werkende jongeren tussen de 18 en 30 met overwegend mbo-diploma. Change=2, met meer dan 500 studio’s, is in aanbouw in Amsterdam Zuid Oost. Maar ook buiten Amsterdam worden de mogelijkheden verkent door de nieuwe ontwikkelaar. En niet alleen voor werkende jongeren. Binnen een paar jaar hoopt Change= ook senioren en gescheiden veertigers in community projecten te huisvesten.

De bewoners van Change=1 huren een zelfstandige volwaardige woonruimte van 30m2 vanaf €548 per maand en kunnen gebruik maken van gemeenschappelijke ruimtes en services. Om in aanmerking te komen voor één van de huurwoningen van Change=1 ben je tussen de 18 en 30 jaar, werkzaam en verdien je meer dan €22.400 per jaar. Volgens Ralph Mamadeus, de ontwikkelaar, is Change= veel meer dan alleen wonen: ‘Met Change= willen we vastgoed ten diensten stellen van een hoger doel: toekomstperspectief voor werkende jongeren, vooral met een mbo-achtergrond, die vaak tussen wal en schip vallen op de woningmarkt. Daarnaast ontzorgt Change=.’ 

Living as a service in de campus city

Change= is gebaseerd op ‘living as a service’ ofwel ‘wonen, werken, leven, leren, zorg en veiligheid’. Zo kunnen de bewoners gebruik maken van allerlei services zoals een wasruimte, het atrium, het huren van co-working spaces, is er een restaurant waar bewoners een betaalbare maaltijd kunnen nuttigen of afhalen en is e-zorg assistance in ontwikkeling.

Architectenbureau OZ, verantwoordelijk voor het ontwerp van Change=1 en 2, oppert community living projecten als oplossing voor de huidige oververhitte stedelijke woningmarkt. Zij deden onderzoek naar de ‘Campus City’ en ontwierpen al eerder het Student Hotel in Eindhoven, ook een community living project. Wouter Zaaijer van OZ en hoofdarchitect van Change=1: ‘Change= past heel goed binnen het gedachtengoed van het Campus City project waar wij al langere tijd mee bezig zijn.’ Ook in het ontwerp van het gebouw staat de community centraal. Zaaijer: ‘Goed toegankelijke gemeenschappelijke ruimtes zijn cruciaal voor het creëren van een gemeenschap. Dit was ons uitgangspunt bij het ontwerp van Change=1’.

Benieuwd hoe Zaaijer het ontwerp verder heeft aangepakt en meer weten over Change=? ROmagazine ging uitgebreid in gesprek met Ralph Mamadeus (ontwikkelaar) en Wouter Zaaijer (architect). Lees het hele artikel in ROmagazine#11.