De nummer 1 op de lijst is Singapore, omdat de Aziatische metropool erin slaagt hoge bezoekersaantallen goed op te vangen. De stad beschikt over het beste vliegveld ter wereld en een veilig ecosysteem. Nederland is goed vertegenwoordigd in de lijst met twee steden in de top 60. Rotterdam scoort een plaats 5 op de wereldranglijst, door de lage mate van massatoerisme en uitstekende luchthaven en treinstations. Amsterdam staat op plek 53. Die stad wordt gewaardeerd in het onderzoek om haar veiligheid en eveneens goede luchthaven en treinstations. Daarnaast waarderen reisjournalisten de gastvrijheid van onze hoofdstad hoog. Echter wordt er te veel overlast van massatoerisme ervaren door bewoners, wat een hogere notering in de weg staat.
Criteria
Voor de rangschikking van de steden zijn de mondiale top 500 toeristische bestemmingen geanalyseerd. Er zijn dus ook vele steden niét meegenomen in het onderzoek. De ranglijst is gebaseerd op meerdere factoren, zoals een welkome plek van binnenkomst (vliegveld, treinstation en busstation); het geluk van inwoners (volgens cijfers van de Verenigde Naties); de bereidbaarheid om toeristen onderdak te bieden en de beheersing van de Engelse taal. Ook veiligheid, de mening van reisjournalisten en de lokale bevolking werden meegenomen. Als laatste werd het criterium van toeristische draagkracht gebruikt: de verhouding tussen bewoners en toeristen. Wanneer een stad boven haar draagkracht opereert, ontstaan de inmiddels welbekende problemen van drukte, lange wachtrijen en stijgende kosten in levensonderhoud.
Wereldwijde dialoog
Het onderzoek werd verricht in het kader van de Internationale Dag van de Stad op 31 oktober. Deze dag stond dit jaar in het teken van het thema ‘Innovatief bestuur, Open steden’. 'Het massatoerisme neemt wereldwijd toe, en daarmee ook de druk op steden. Er is hier veel kritiek op vanuit lokale gemeenschappen uit betreffende steden, omdat zij overlast ervaren. Hierdoor zijn zij geneigd minder gastvrij te zijn, wat ook weer invloed heeft op de reisbeleving van toeristen', aldus TravelBird.
In eerste instantie is het onderzoek uitgevoerd om initiatieven van steden om toeristen op een verantwoordelijke manier te verwelkomen in kaart te brengen. Daarnaast wil het reisbureau met het onderzoek de wereldwijde dialoog over de impact van massatoerisme op inwoners van steden openen.
Toerisme anders organiseren
De CEO van TravelBird, Steven Klooster, zegt: 'Travelbird voelt als stakeholder in de toeristische sector een verantwoordelijkheid om het groeiende probleem van massatoerisme aan te pakken. Het onderzoek dient als eerste stap naar meer duurzaam toerisme in de toekomst. Want toerisme kan namelijk ook een positieve uitwerking hebben op de lokale bevolking, mits dat goed georganiseerd is. In geen enkele andere industrie wereldwijd werken zoveel mensen.'
Het gehele onderzoek is te raadplegen via: https://travelbird.nl/de-meest-gastvrije-steden/