Benieuwd naar de ontwikkelingen in de logistiek sector in de Amsterdamse regio? Stadszaken is mediapartner van de Amsterdam Logistics Update van 27 november. Meld u hier gratis aan voor dit event.

Volgens een woordvoerder van Prologis profiteert Venlo van zijn gunstige ligging - centraal tussen havens van Rotterdam en Antwerpen en achterland en ook nog in een groot consumentengebied - en van zijn goede ontsluiting. 'Het is niet alleen goed bereikbaar per weg, maar is ook multimodaal goed bereikbaar: per trein en per haven.'

Investeringen die Venlo deed rond de millenniumwisseling, hebben daarmee hun waarde bewezen.  Venlo zette destijds volop in op zogeheten 'pan-Europese distributie'.

Uit het onderzoek van Prologis blijkt overigens heel Nederland het goed te doen, met een gemiddelde leegstand van 'slechts' 4,5 procent. 'Dat is het laagste wat we ooit gezien hebben'. Tegelijkertijd wordt er veel minder speculatief gebouwd, zegt de woordvoerder. 'Vóór de crisis was het drie keer hoger dan we nu zien.'

In de top-10 van Prologis is Düsseldorf/Rhein-Ruhr, met zijn drie sublocaties Hamm, Unna en de grootstedelijke regio Ruhr de grootste stijger. Centraal Polen-Lodź is de best presterende markt buiten West-Europa.