De duurzame tegel is voorzien van granulaat uit bewerkt restmateriaal uit de verbrandingsovens van AVR in Duiven. De fabrikanten omschrijven het product als ‘Forz-granulaat’  uit gereinigde bodemas en als ‘een gegarandeerd schone en veilige zand- en grindvervanger voor betonproducten’. Dit granulaat wordt geproduceerd uit de 24 procent bodemas die na verbranding van het restafval overblijft.

Oneindig herbruikbaar

Het product is getest en onderzocht op zijn toepasbaarheid, vertelt AVR-woordvoerder Henriëtte Verhoeff. ‘Het voldoet aan alle eisen van het Besluit Bodemkwaliteit en heeft het KOMO-productcertificaat.’ Dit granulaat is niet alleen toepasbaar in stoeptegels, maar ook in klinkers, trottoirbanden, platen, buizen en putten. Het materiaal zelf is na zijn levensduur ook weer ‘oneindig herbruikbaar in nieuwe betonproducten.’

Oplossing voor restafval

Volgens de producenten is het ‘Forz-granulaat’ de oplossing voor de 150 kilo restafval die in Nederland jaarlijks per bewoner overblijft, na scheiding van onder meer glas en papier. Het hergebruik van de bodemassen van de afvalverbranders zou omgerekend vijftien duurzame tegels per jaar opleveren.

Voorlichtingscampagne

In combinatie met de duurzame stoeptegel lanceerden AVR, Mineralz Renewi en De Hamer de voorlichtingscampagnes: ‘Forz. Van afval naar grondstof’ en ‘De duurzame tegel’. De publiekscampagne informeert bewoners over de tegel en betrekt ze bij afval en afvalscheiding. De Forz-campagne is gericht op gemeenteni en professionals. Meer informatie: www.forz.nl en www.duurzametegel.nl. Een korte animatie over de productie van de tegel is te vinden op: De duurzame tegel.