Dit is een ingekorte versie van een artikel dat binnenkort verschijnt in Stedelijk Interieur

Verkeerswethouder Pieter Litjens heeft de aanbieders van deelfietsen – bedrijven als Obike, FlickBike en Donkey Republic – laten weten dat ze hun fietsen tot 20 oktober zelf kunnen verwijderen. De eerste vierhonderd fietsen van Obike zijn inmiddels opgeslagen in het gemeentelijk fietsdepot in het Westelijk Havengebied. Litjens kondigde het besluit om deelfietsen te gaan verwijderen in augustus al aan. Het college vindt dat de tweewielers een ‘te grote druk op de schaarse openbare ruimte’ leggen.

Deelfiets Hello Bike

Dat het ook mogelijk is een deelfietsensysteem succesvol te runnen, laat de stichting Hello Zuidas zien, in samenwerking met Hello Bike. Dit ‘deelfietsenconcept’ is ontwikkeld door X-Bike, een Amsterdamse startup (www.x.bike) die ook Student-Bike bedacht, deelfietsen voorzien van reclameborden. Hello-Bike ging in mei van start en werkt met een app op de smartphone en zogeheten ‘geofencing’. Dit betekent dat de fietsen worden opgepikt en gestald op tien virtuele plekken (‘droppingzones’), die de gebruiker kan vinden met zijn app en die zijn aangegeven met speciale zuilen.

Achterna bellen

‘Je kunt alleen uitloggen als je de fiets op de juiste parkingspot parkeert. Geofencing werkt goed. Gebruikers zijn gekoppeld aan de fiets en ook verantwoordelijk voor deze fiets en dat stimuleert goed gedrag. Mensen die hun fietsen langer dan 24 uur gebruiken bellen we achterna’, vertelt woordvoerder Bob Dolphijn van X-Bike.

Vier systemen deelfietsen

Het opsporen, ontgrendelen en betalen bij het huren van een deelfiets verloopt meestal via een app. Deze app geeft bovendien aan waar je je fiets achterlaat. Grofweg bestaan er vier systemen: fietsen met een vast parkeerrek (dockingstation), fietsen die je op een reeks plekken kunt neerzetten (back to many), fietsen die je overal kunt droppen (free floating) of parkeren op een afgebakend aantal plekken (geofencing).

Pilotproject

Hello-Bike beschikt inmiddels over 250 fietsen en telt ongeveer 3000 gebruikers die circa 400 ritjes per dag maken. Op basis van het daadwerkelijk gebruik zal het aantal fietsen de komende jaren nog groeien, verwacht Dolphijn. De parkeerplekken zijn vastgesteld in overleg met de gebiedsbeheerder van stadsdeel Amsterdam Zuid. Voor Amsterdam is Hello-Bike een pilotproject, waarbij het gebruik van de fietsen rond de Zuidas drie jaar lang wordt gemonitord.
Bob Dolphijn: ‘Ons succes komt doordat we alles in samenspraak hebben gedaan met de gemeente. Ze monitoren ons systeem en wij stellen onze data ter beschikking. Zij bepalen de regels en ook of het tijd is voor uitbreiding. Daarbij moeten zowel het stadsdeel als de wethouder Verkeer toestemming geven als we willen uitbreiden.’