Het resultaat: het parkachtige gebied heeft nieuwe (deels interactieve) verlichting en een slimme beweegroute voor wandelaars en hardlopers. Wethouder Mary-Ann Schreurs is enthousiast: 'Een mooiere, veiligere, beter benutte en voor meer mensen toegankelijke omgeving was het uitgangspunt van deze proeftuin gericht op Eckart-Luytelaer. De samenwerking met bewoners, bedrijfsleven, sportverenigingen en gezondheidsorganisaties was inspirerend en vruchtbaar. We hebben uitgevonden hoe het anders kan!'

Interactieve verlichting

Een van de elementen in de proeftuin is het toevoegen van nieuwe verlichting. Door het wandelpad subtiel te verlichten kunnen wandelaars en trimmers langer genieten van de prachtige natuur, zeker in de winter. Om onnodig verbruik te minimaliseren, brandt de verlichting niet de hele nacht. Op een afgesproken tijdstip gaat het licht uit, om daarna alleen geleidelijk weer aan te gaan als er iemand langsloopt. Zo wordt veilig licht gecombineerd met rustig (en energiezuinig) donker. Het licht wordt aan de kant van het water afgeschermd, zodat het niet op het water schijnt. Zo hebben de beschermde watervleermuizen geen last van het licht als ze vlak boven het wateroppervlak jagen.

Slimme beweegroute

Een ander onderdeel van de proeftuin is de slimme beweegroute die is voortgekomen uit de wens van fysiotherapeuten en buurtbewoners - om het gebied rondom de vijver te verbeteren voor bewegen en revalidatie. Kleine tegeltjes met ledverlichting erin liggen 20 meter uit elkaar en vormen samen een slimme trainingshulp voor jong en oud. De beweegroute loopt rondom de vijvers (samen 1,8 km). De lichtjes op de grond gaan stuk voor stuk enkele seconden aan, zodat je ze kunt volgen. Zo stimuleren ze wandelaars en hardlopers bij hun activiteiten, waardoor zij op een leuke en uitdagende manier kunnen bewegen.

De TU/e en Fontys Hogeschool zijn voor 5 jaar verbonden aan de beweegroute. Zij gaan nieuwe toepassingen verkennen en ontwikkelen. Bijvoorbeeld door het uit te breiden met gepersonaliseerde trainingsbegeleiding of door aan te sluiten bij hardloop- en beweegapps. Zo wordt de buitenruimte een trainings- en beweegpartner, voor individueel gebruik en voor sport- en beweegorganisaties uit de buurt.