Terwijl de deelfiets in Amsterdam onder vuur ligt en het dossier de beleidsmedewerkers van de gemeente vooral veel meer stress zullen ervaren, publiceert een onderzoeksconsortium onder leiding van de Nederlandse prof. Mark Nieuwenhuijsen, werkzaam bij het Barcelona Institute for Global Health, dat fietsen het stressniveau verlaagt.

In het wetenschappelijke tijdschrift BMJ publiceerde de Nieuwenhuijsen zijn onderzoek waarin hij het stressniveau van fietsende forenzen in Barcelona onderzocht. Fietsers werden op straat ondervraagd, gevolgd door een uitgebreidere telefonische enquête. In totaal deden ongeveer 800 volwassenen mee, tussen de 18 en 69 jaar, studerend of werkend. Daarbij werd gebruik gemaakt van de zogenaamde Perceived Stress Scale, een betrouwbare methode om vast te stellen of iemand de afgelopen maand beoordeelt als stressvol.

Uit de resultaten blijkt dat mensen die minstens één keer naar het werk of de onderwijsinstelling fietsen 20% lager risico op stress hebben dan mensen die nooit fietsen. Mensen die vier dagen per week fietsen, verminderen het risico van stress maximaal tot 52%. Daarnaast tonen de onderzoekresultaten aan dat de kans op stress lager is als de stedelijke omgeving vriendelijker is om te fietsen.