Kunstenaar: Daan Roosegaarde

Locatie: Afsluitdijk

Realisatie: Vanaf 2016

Geocoördinaten: 53° 0′ NB, 5° 10′ OL

Iconisch is het, de 32 kilometer lange dijk die Nederland al sinds 1933 beschermt tegen het water. Met het project Icoon Afsluitdijk probeert de overheid de dijk op recreatief gebied aantrekkelijker te maken. Bovendien is het gestelde doel van het Rijk dat de dijk in 2022 volledig energieneutraal moet zijn. Een doel waar dit kunstwerk op aansluit. Tijdelijke en permante projecten, bedacht door Studio Roosegaarde, vertegenwoordigen functies van de dijk, zoals waterbescherming, erfgoed, energie en mobiliteit. Zo wordt er op een speciale manier een verbinding gemaakt tussen de mens en het landschap.

Het begon met Waterlicht in 2016. Een lichtinstallatie die de rol die de dijk speelt bij de bescherming tegen het water moest symboliseren. Een soort van Noorderlicht werd getoond door middel van de nieuwste LED-technologie, software en lenzen.

Windvogel [JB1] is het volgende project. Vliegers die energie op kunnen wekken zullen boven de dijk komen te hangen. Aan deze vliegers zitten kleine LED-lampjes, zodat ze goed te zien zijn. De vliegers vliegen op 120 tot 300 meter hoogte en door te vliegen, wordt er energie opgewekt. Een dynamo genereert elektriciteit, die 400 huishoudens daarvan kan voorzien. Dit om de Afsluitdijk innovatiever en groener te maken.

Om de kracht van de natuur als bron van energie en lichten als nieuwe energieoplossing voor de steden van morgen te representeren, kwam het project Glowing Nature. Studio Roosegaarde kweekt hierbij een van de oudste micro-organismen, lichtgevende algen. Als deze algen in beweging komen, geven ze licht. De bezoeker mag deze dan ook aanraken, om zo licht te creëren.

Lichtpoort is het enige project dat er permanent zal blijven. De sluisgebouwen, die er al sinds 1932 staan, worden bedekt met reflecterende strips. Hierdoor geven ze alleen licht als de koplampen van auto’s erop schijnen. Er is dus geen sprake van een toename in lichtvervuiling.