The Waste Transformers namen met hun oplossing de zevende SHARE Award mee naar huis. De SHARE Award is een blijk van waardering voor een bedrijf uit de regio Haarlemmermeer, dat uitblinkt in duurzame initiatieven en producten. De prijs werd op 29 mei 2017 uitgereikt door wethouder John Nederstigt tijdens het negende SHARE congres, in Sugar City, Halfweg.
Nederstigt over de winnaar: 'We moeten van gas los, om meerdere redenen. De beving in Groningen in het afgelopen weekend laat weer zien hoe urgent deze stap is. Om dit te bereiken hebben we grootschalige opwek van schone energie nodig: zonne- en windenergie. Maar ook kleinschalige, lokale opwek, waarbij GFT-afval een energiebron wordt, hebben we hard nodig. The Waste Transformers laten zien dat de kringloop gesloten kan worden. Dat laten ze hier, in de regio zien, maar deze methode kan wereldwijd worden toegepast. Ook in landen waar afval en energie nog grote(re) problemen vormen. Dat maakt The Waste Transformers een terechte winnaar.'
Innovatieve samenwerking in bouw- en infrasector
De tweede prijs ging naar De Circulaire Weg, een innovatief samenwerkingsverband tussen verschillende product- en dienstpartners die gezamenlijk oplossingen leveren voor een volledig circulaire infrastructuur en leefomgeving. De Circulaire Weg verbindt bestaande initiatieven ronodm infrastructuur, zoals circulaire verlichting, een herbruikbare ondergrond, planten die fijnstof afvangen en bamboe als bermbegroeiing. Oprichter en partner Menno van der Valk: 'Door de combinatie van oplossingen kan de échte meerwaarde worden gegenereerd. Per locatie kijk je welke oplossingen nodig zijn het verschil te maken als het gaat om circulariteit. Dat kun je alleen samen doen, door de opgave integraal te beschouwen. Voor een locatie met een bodemverzakkings- of waterafvoerprobleem kies je andere oplossingen dan een locatie met een te lage luchtkwaliteit.' Bij de samenwerking hebben onder andere Bambooder, Dura Vermeer, Mammoet, Freesmij, EIT, AKD en Van Vuuren zich aangesloten.
De derde prijs ging naar Biobound, producent van biobased producten zoals straatmeubilair (bankjes en bloembakken). Hierbij wordt geen beton gebruikt, maar glasschuim (wordt uit restglas gewonnen) en gras. Het bedrijf is voorloper in het gebruik van Miscanthus (olifantsgras) en gerecycled glasschuim in producten.