Dit concludeert gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM in het onderzoek ‘Binnen of buiten de ring? Woonperspectieven voor Amsterdamse middenklasse gezinnen’.

Gezinnen willen steeds liever in de stad wonen. Waar vroeger de suburbs bijna automatisch werd gekozen, wordt de binnenstad nu steeds populairder. Maar wie zijn deze gezinnen, wat zijn hun woonwensen en is er voldoende aanbod voor hen?

AM concludeert allereerst dat het aantal middenklasse gezinnen in Amsterdam de komende jaren verder toeneemt, waarbij vooral een stijging is te zien in de groep met een hoger (midden) inkomen.  Hét stedelijke middenklasse gezin bestaat overigens niet: er zijn meerdere subgroepen, met ieder eigen kenmerken en woonwensen.

Bovendien is het aanbod in passende koop- en huurwoningen onvoldoende. Aangezien veel gezinnen per se de stad niet willen verlaten, zitten zij vast in hun huidige woning. De Amsterdamse woningmarkt wordt ervaren als strijdtoneel, waarbinnen het bijna onmogelijk is een woning te bemachtigen.

Bij het ontwerp van nieuwe woningen moeten de wensen van deze gezinnen dan ook veel beter worden meegenomen. Hierbij wordt door AM vooral gedacht aan het ontwerpen van ‘gezinsappartementen’, die met hun indeling specifieke inspelen op de woonwensen van deze gezinnen.

Opvallend is dat de ‘ring’, de snelweg A10 om Amsterdam, nog steeds een belangrijke scheiding vormt. De groep gezinnen binnen de ring hebben overduidelijk een andere woon- en levensstijl dan gezinnen die buiten de ring wonen.