In de wekelijkse rubriek Kunst in de openbare ruimte neemt Stadszaken deze kunst onder de loep en beschrijft het verhaal erachter. Deze week: De Handwissel
Foto: BKOR

Kunst in de openbare ruimte #8

De herinnering aan het haven- en spoorweggebied: de Handwissel

Elke gemeente in Nederland heeft kunst in de openbare ruimte. Soms succesvol, soms mistroostig. In de wekelijkse rubriek Kunst in de openbare ruimte neemt Stadszaken deze kunst onder de loep en beschrijft het verhaal erachter. Deze week: De Handwissel in Rotterdam.

Kunstenaar: Nico Parlevliet
Locatie: Laan op Zuid/Brede Hilledijk Rotterdam
Realisatie: 2015
Coördinaten: N 51.9037223, O 4.5005584

Op 20 november 2015 is het kunstwerk De Handwissel onthuld. Initiatiefnemer Marianne van den Heuvel haalde daarbij herinneringen op van bewoners en vertelde over de betekenis van het spoor. Tot ver in de 20e eeuw reed er nog dagelijks treinverkeer door de straten van Rotterdam-Zuid. Als herinnering aan deze spoorlijnen, die zo gezichtsbepalend waren, hebben bewoners één handwissel aan de Brede Hilledijk weten te behouden. Dankzij hun inspanningen is De Handwissel geconserveerd op een door kunstenaar Nico Parlevliet ontworpen sokkel. Dit kunstwerk symboliseert de herinnering aan het haven- en spoorweggebied op de linker-Maasoever. De Afrikaanderwijk Coöperatie is officieel eigenaar en neemt het onderhoud op zich.

 

Dit artikel verscheen eerder in vakblad Groen van uitgeverij Elba-Rec. Meer informatie over dit unieke vakblad vindt u hier.  
De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen