The High Ground, waterveiligheid en gebiedsontwikkeling Eiland van Dordrecht

Datum: 14-08-2021
Tijd: Tot en met 14 augustus, wo t/m za 13-17
Locatie: https://www.iabr.nl

Waterveiligheid als hefboom voor duurzame gebiedsontwikkeling.Dat is de insteek voor deze tentoonstelling over de kwetsbaarheid van het Eiland van Dordrecht bij overstromingen en gegeven de gebeurtenissen van de afgelopen week zeer actueel. De tentoonstelling is de laatste in een serie ter gelegenheid van de 9de editie van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam. 600 jaar na de legendarische Sint-Elisabethsvloed is Dordrecht nog steeds kwetsbaar voor overstromingen. Waterveiligheid heeft er dus de hoogst mogelijke prioriteit.

Het IABR–Atelier Dordrecht, met als lead designer Adriaan Geuze (West 8), onderzocht de afgelopen twee jaar hoe de toekomstige noodzaak om op De Staart - het buitendijks en hoger gelegen stadsdeel van Dordrecht - op ieder moment massale opvang van evacuees te kunnen realiseren in geval van een grote overstroming, nu kan worden ingezet bij het werken aan de huidige opgave, de duurzame stedelijke ontwikkeling van dit gebied. Waterveiligheid als hefboom. De resultaten worden gepresenteerd in de tentoonstelling THE HIGH GROUND.

Op De Staart kan Dordrecht meerdere vliegen in een klap slaan: de waterveiligheid verhogen en tegelijkertijd woningen bouwen en werkgelegenheid stimuleren, de verbindingen in de stad en met de regio optimaliseren, en de levenskwaliteit en recreatiemogelijkheden voor alle inwoners verhogen. Dankzij de waterveiligheid als hefboom-aanpak leest de in THE HIGH GROUND gepresenteerde kansenkaart van De Staart als een niet te missen kans om hier serieus bij te dragen aan de Groeiagenda Drechtsteden 2030 en de duurzaamheidsambities van Dordrecht. 

Naast THE HIGH GROUND in de Biesboschhal in Dordrecht is de tentoonstelling WATERSCHOOL M4H+ te bezoeken van (woensdag t/m zaterdag) 9 juni tot en met 30 juli 2021 in de studio van Studio Makkink & Bey, beiden in het Merwe-Vierhavensgebied in Rotterdam. https://www.iabr.nl