Summerschool Wie maakt de slimme stad leuk?

Datum: 23-08-2021
Tijd: Meerdere dagen
Locatie: Zuid-Holland

Het wordt druk, heel druk in Zuid-Holland. Meer woningen, meer mensen in de stad, meer auto’s op de weg – hoe houden we het leuk in de steden van Zuid-Holland? Dat ga jij oplossen tijdens de summerschool ‘Wie maakt de slimme stad leuk?’ op 23, 24 en 25 augustus 2021 in Zuid-Holland. We onderzoeken in 3 dagen hoe we steden slimmer, mooier en leuker kunnen maken.

De provincie Zuid-Holland staat voor een grote opgave. Het aantal inwoners stijgt de komende decennia met tien tot vijftien procent. Dat betekent meer woningen, meer mensen op straat, meer fietsers, langere files, drukker openbaar vervoer, vollere parken, etc. En dat terwijl juist elke vrije vierkante meter wordt volgebouwd. In de dichtstbevolkte provincie van ons land moet je op een slimme manier omgaan met de ruimte die je wél hebt.

De vraag is hoe digitalisering en technologisering bijdraagt aan het leefbaar houden van de stad. Daar wordt volop mee geëxperimenteerd in het Living Lab Scheveningen. Met 763 sensoren, robots die afval oprapen en geluidscamera’s die overlast kunnen voorspellen, is hier de slimme stad in de werking. Maar wat kan er nog meer? Wat is de next-level smart city?

Wanneer en waar?
Op 23, 24 en 25 augustus, op locatie in Zuid-Holland
Maandag de 23e: Probleemintroductie met drie inspirerende sprekers en zes 'speeddates'. 
Dinsdag de 24e: Excursie naar het LivingLab, aan de slag met het Business Model Canvas en in gesprek met experts in verschillende labs
Woensdag de 25e: Presenteer je concept aan de vakjury, en win 2000 euro!

MELD JE HIER GRATIS AAN

Dit ga je precies doen
Drie dagen lang ga je samen met je team aan de slag met de vraag: Hoe kunnen technologische en/of digitale oplossingen bijdragen aan een positieve beleving van de openbare ruimte, waardoor verdichtende steden prettig en leefbaar blijven?

In multidisciplinaire teams ga jij een concept bedenken en uitwerken die antwoord geeft op deze vraag. Het antwoord moet zo concreet mogelijk zijn en haalbaar, schaalbaar en deelbaar. En we gaan natuurlijk op bezoek bij Living Lab Scheveningen om met eigen ogen te zien hoe slimme toepassingen kunnen bijdragen aan de leefbaarheid van de stad.

Dit levert het jou op

Techs:
Maak technische oplossingen die maatschappelijke impact hebben
En leer van de technische experts over nieuwe techtoepassingen

Urbanisten:
Leer over de nieuwe ruimtelijke ordening
En over smart cities en de impact van digitalisering in de stad

En er is meer: 
Werk aan concrete oplossingen
Ontwikkel je professionele en persoonlijke skills;
Ontmoet een netwerk van bedrijven en organisaties om je carrière een kick-start te geven;
En je hebt drie dagen plezier met leuke mensen van allerlei vakgebieden;
Maak kans op 2000 euro met je team (500 euro per persoon)!

Voor wie:
Je bent geschikt als je begrijpt dat er voor ingewikkelde problemen geen eenvoudige antwoorden volstaan. En soms ook wel. Je hebt een achtergrond in:

Urbanisme: ruimtelijke ordening, planologie, stedenbouw
Sociaal: sociologie, sociale geografie
Design: product design, multimedia, marketing
Tech: geo en media design, game design, computer science / IT en software developing
of iets anders interessants, want verder out-of-the-box is ook welkom.

Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers. Je studeert of bent net aan het werk, je hebt een hbo of wo-opleiding en bent niet ouder dan 27 jaar. Aan deze summerschool kunnen 24 jongprofessionals deelnemen. Deelnemen is gratis.

MELD JE HIER GRATIS AAN

Procedure & voorwaarden
1 – Bij meer dan 24 aanmeldingen maken wij een inhoudelijke selectie. We zoeken daarbij naar een interessante inhoudelijk mix van deelnemers. We kijken daarbij naar de gevolgde opleiding en naar de reden waarom je wilt meedoen.
2 – Je hoort een maand voor aanvang van de summerschool of je tot de genodigden behoort. Over de selectie kan niet worden gecorrespondeerd.
3 – Deelname aan de summerschool is gratis (je regelt zelf vervoer voor de excursie naar Scheveningen).
4 – Als je bent uitgenodigd, gaan we er ook vanuit dat je komt. Als je zonder tijdig bericht (tot 5 werkdagen van te voren) niet komt, dan brengen we een onkostenvergoeding van 150 euro in rekening.
5 – Tijdens de summerschool maken we gebruik van een gemeenschappelijke Dropbox en een Signal-groep voor alle summerschool-deelnemers. Een maand na afloop van de summerschool sluiten we de Dropbox.
6 – En we delen je naam, opleiding, motivatie, telefoonnummer en emailadres met de andere summerschool-deelnemers.
7 – Tijdens het event worden foto’s en filmopnames gemaakt die we gebruiken voor communicatiedoeleinden en delen met de deelnemers. En het plenaire programma is live te volgen op ons YouTube-kanaal.
8 – Deelname is op eigen risico. We raden je aan je voldoende te verzekeren.
9 – Door je aan te melden, geef je het Kennislab voor Urbanisme en de Provincie Zuid-Holland toestemming om contact met je op te nemen over andere activiteiten van het Kennislab voor Urbanisme en/of de Provincie Zuid-Holland.
10 – Door je aan te melden ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacy statement.