Stadszaken Zomersessie: Hoe verandert de metaverse de fysieke stad?

Datum: 02-09-2022
Tijd: 14:30 - 17:30
Locatie: Zandfoort aan de Eem, in Amersfoort

UPDATE: Dank voor uw interesse in de Zomersessie. We hebben het maximaal aantal aanmeldingen voor deze bijeenkomst ontvangen. Houdt de agenda van Stadszaken in de gaten voor volgende edities.

De smartphone maakte ons overal en altijd digitaal verbonden. En als we Mark Zuckerberg mogen geloven, lossen we geleidelijk aan op in een virtuele omgeving die hij de metaverse noemt.

Visionair of charlatan: feit is dat virtuele omgevingen al in grote mate de functie van fysieke omgevingen hebben overgenomen. Stille getuige is het dode-winkel-kerkhof met namen als Mexx, Dolci’s, Invito, V&D, Van Leest, Free Record Shop, de Harense Smid…

En waar mensen vóór Covid gemiddeld 3 uur per week thuiswerkten, is dit nu 6,5 uur per week, blijkt uit recent onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Niet Covid, maar digitalisering is de werkelijke gamechanger.

En de digitalisering-trein dendert in volle vaart voort….

Tijdens de interactieve Stadszaken-zomersessie op vrijdagmiddag 2 september staat de vraag centraal hoe de metaverse de fysieke stad verandert. Vragen die zoal aan de orde komen zijn:

 • Wat is de metaverse en hoe beïnvloedt de metaverse de begrippen ruimte en plaats?
 • Wat voor impact hebben de voortgaande digitalisering & digitale omgevingen op fysieke ruimtekeuzes die mensen en bedrijven maken, bijvoorbeeld ten aanzien van de woonomgeving of vestigingslocatie?
 • Bijvoorbeeld: in hoeverre valt te verwachten dat bedrijven hun zichtlocatie in de (binnen)stad of langs de snelweg inwisselen voor een zichtlocatie in het metaverse of andere virtuele omgeving?
 • In hoeverre heeft e.e.a. impact op de onroerendgoedmarkt?
 • Hoe kun je als stad sturen op deze ontwikkelingen bij de (her)ontwikkeling van je (wijk)centrum, bedrijventerrein of kantorenlocatie?
 • In hoeverre moet je als stad activiteiten verplaatsen naar/actief worden in de metaverse of andere virtuele wereld?
 • En last but not least: hoe creëren we een metaverse dat de stad ten dienste staat en waarin we regie houden over onze eigen data?

Dat doen we op een fysieke locatie, Zandfoort Aan De Eem, achter station Amersfoort. Inloop is om 14.30 uur. We sluiten af met een borrel.

Er is plaats voor maximaal twintig deelnemers, dus meld je snel gratis aan!

Programma

 • 14.30 uur - Inloop
 • 15.00 uur - Inleiding door Jan-Willem Wesselink, projectmanager Future City Foundation. Kansen en bedreigingen van de metaverse voor de stad. Lees de blog van Jan-Willem Wesselink over hoe de metaverse de begrippen ruimte en plaats op hun kop zet.
 • 15.20 uur - Interactive dialoog met deelnemers onder leiding van de redactie van Stadszaken.nl
 • 16.20 uur - Wrap up door Jan-Willem Wesselink
 • 16.30 uur - Borrel

Praktische informatie

Waar? Zandfoort Aan De Eem, Eemlaan 100, 3812 ED Amersfoort (10 minuten lopen vanaf achterzijde station Amersfoort)

Hoe laat? Van 14:30 tot 17:30 

Voor wie? Beleids- en programmamedewerkers van lokale en regionale overheden, medewerkers van publieke herstructurerings- en ontwikkelingsbedrijven, medewerkers van gebieds- en vastgoedontwikkelaars, binnenstadmanagers, onderzoekers, adviseurs en iedereen die zich vakinhoudelijk bezighoudt met de stedelijke leefomgeving.

Hoe duur? De bijeenkomst is gratis. Actieve deelname wordt verwacht.