Hoe kunnen gemeenten de woningmarkt lostrekken?

Datum: 08-02-2022
Tijd: 16.00 - 17.00
Locatie: Online

Tijdens dit eerste ROm-Stadszaken verkiezingsdebat in een serie van vier in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart, duiken we in de woningbouwopgave. Voor veel gemeenten dé topprioriteit. Betrokken bestuurders en experts delen hun ervaringen en visies op de aanpak, en geven aan welke concrete stappen nodig zijn om knelpunten weg te nemen, ter inspiratie van de nieuwe collegeakkoorden. Luister naar de ervaringen van bestuurders en experts en doe mee aan het online-debat

Wanneer?

Op dinsdag 8 februari, van 16:00 tot 17:00 uur.

Wat?

Er wordt al jaren gesproken over versnelling van de woningbouw en het reguleren van de woningmarkt. Er zijn deals, versnellingsteams en er is rijksgeld: 2,5 miljard euro tot 2030 uit onder meer de Woningbouwimpuls en de Woondeals, 7,5-10 miljard euro tot 2030 uit het Mobiliteitsfonds (voorheen MIRT) voor de infrastructuur. Maar is dat genoeg? Gegeven de praktijk van de afgelopen jaren is het hoogst twijfelachtig of we die 100.000 woningen per jaar tot 2030 halen. Wat zijn de bottlenecks en hoe gaan we daarmee om?

Tijdens dit online verkiezingsdebat komen onder meer de ruimtelijke keuzes en het grondbeleid, de planologische procedures, de woningbouwprogramma’s en de doorstroming aan de orde. Wat moeten en kunnen gemeenten doen? Wat gebeurt er al? Wat mag er niet ontbreken in het collegeprogramma komen voor de komende vier jaar?

Luister naar de ervaringen van bestuurders en experts en doe mee aan het online-debat.

Met wie?

  • Wethouder Roeland van der Schaaf, Gemeente Groningen (RO, Wonen, Grondzaken)
  • Wethouder Jelle Beemsterboer, Gemeente Schagen (Bouw en Volkshuisvesting, RO en Ruimtelijke projecten)
  • Wethouder Anne Janssen, Gemeente Wageningen (Wonen en Wijken, RO, Grondbedrijf)
  • Gedeputeerde Rob van Muilekom, Provincie Utrecht (Binnenstedelijke ontwikkeling, Wonen)
  • Annemarie Hatzman, projectmanager Planvorming en Mobiliteit bij Antea Group, betrokken bij verschillende van de 14 grootschalige woningbouwprogramma’s
  • Marco van Lente, partner Wonen, Ruimte en Economie bij TwynstraGudde, betrokken bij verschillende grootschalige gebiedsontwikkelingen waaronder Zuidplaspolder, Zuid-Holland.

Kosten?

Deelname aan dit verkiezingsdebat is online en gratis.

Meld je hier aan!