Nationale Groendag in Arnhem

Datum: 11-10-2023
Tijd: 10.00-16.30
Locatie: Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem

Gemeente Arnhem, Stichting Steenbreek en de provincie Gelderland houden op 11 oktober de Nationale Groendag 2023 in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. De belangrijkste vraag die centraal staat is: hoe vergroenen we radicaal in de verdichte stad?   

MELD U HIER DIRECT AAN

“De opgaven voor steden zijn gigantisch”, zegt directeur Roel van Dijk van Stichting Steenbreek. Dat is dé landelijke kennis- en netwerkorganisatie die ondersteuning biedt bij het duurzaam vergroenen van de leefomgeving. “Er zit zeker een spanningsveld tussen de woningbouwopgave en de vergroening.

Dat laatste is goed voor de biodiversiteit en de klimaatadaptatie. Beide opgaven staan hoog op de agenda van gemeenten en provincies, maar hoe geef je er handen en voeten aan? Hoe houd je in de toekomst een gemeente leefbaar als het gaat om stedelijke ontwikkeling?”

Groenprofessionals, stedenbouwkundigen, beleidsmakers en bestuurders komen tijdens het congres bijeen om met elkaar te sparren over dat soort actuele vraagstukken.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Datum: 11 oktober
Tijd: van plusminus 10.00 uur tot 16.30 uur
Locatie: Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem
Aantal deelnemers: 200
Programma inclusief tijdsplanning volgt

ENTREE

Steenbreekdeelnemers: gratis
Niet Steenbreekdeelnemers: € 75,-
Studenten: gratis (tot 25 personen)

 

SPREKERS

Natuurwaarden bij nieuwbouw
Eén van de sprekers is Onno Dwars. Als CEO van Ballast Nedam Development verlegt Dwars grenzen, met als ultiem doel de wereld tot een betere plek maken. Hij maakt onderdeel uit van een vooruitstrevende generatie groene leiders. Dwars gaat onder andere in op het belang van groen. En: hoe zorg je ervoor dat de natuurwaarden in een stad er bij nieuwbouw niet op achteruitgaan?

Grondlegger 3-30-300-regel
Cecil Konijnendijk, oprichter van het Nature Based Solutions Institute, is grondlegger van de 3-30-300-regel. Daarbij kijk je eerst of je vanuit elke woning drie bomen ziet. Dan bepaal je of 30 procent van een wijk in de schaduw van een boom valt en vervolgens of er vanuit elke woning op 300 meter afstand een verkoelend parkje is. Ontzettend belangrijk voor de mentale gezondheid en de leefbaarheid, maar hoe gaan we met die regel om als de ruimte zo schaars is?

Radicaal vergroenen
Het dagvoorzitterschap van het event is in handen van Sophie Stravens. Landschapsarchitect Adriaan Geuze, directeur van West 8, pleit tijdens het congres voor radicale vergroening. Dit doet hij wel steeds met mededogen voor het “knoeien wat we met z’n allen doen”. Want juist dat knoeien heeft in zijn ogen veel potentie en kan mooi zijn. Hij constateert ook dat een groen landschap essentieel is om als stad aantrekkelijk te blijven.

DEELSESSIES

Plant je mee?
Belang van de najaarsaanplant staat hier centraal. We zien dat er steeds vaker ook buiten plantseizoen wordt geplant en de groenmensen weten dat dit niet wenselijk is, maar de planning houdt zich daar niet aan. Hoe gaan we daarmee om? Hoe zorgen we voor alternatieven als een gebied op korte termijn niet beplant kan worden.

Verdieping op 3-30-300 regel
Door Cecil Konijendijk en Joost Verhagen van Cobra groeninzicht
Klimaatadaptief bouwen met meetlatPlantenkeuze voor biodiversiteit

Stadsgeneeskunde
De aanpak waarmee Rini Biemans – van huis uit arts – al 20 jaar lang de leefbaarheid in Rotterdamse wijken verbetert, noemt hij stadsgeneeskunde. Kort gezegd: laat het groenonderhoud in de stad onder begeleiding van een professionele tuinman uitvoeren door ouderen, mensen in een isolement, daklozen, verslaafden, arbeidsongeschikten, mensen met psychische problemen.


Plantenkeuze voor biodiversiteit
Hoe kunnen we in de openbare ruimte of onze eigen tuinen de achteruitgang van de biodiversiteit tegengaan? Het vervangen van onnodige verharding door bomen, vaste planten en heesters te planten is een goede manier. Maar hoe weet je welke planten daarvoor geschikt zijn? 

EXCURSIES

In totaal vinden er twee buitenexcursies plaats. Een ervan vindt plaats in de stad en de ander in het buitengebied.

UITREIKING STEENBREEKTROFEE

Tijdens de Nationale Groendag wordt de zevende Steenbreektrofee uitgereikt door Margot Ribberink. Zij is de juryvoorzitter van deze verkiezing van innovatieve en inspirerende projecten, waarbij groen en water op een praktische manier worden benut. De jury bestaat verder uit: Robert Graat (Staatsbosbeheer), Ans Hobbelink (AVVN Samen natuurlijk tuinieren), Henk Kuijpers (Stadswerk), Jaap Toet (GGD-regio Utrecht) en Thijs van Mierlo (LSA Bewoners).  De genomineerde projecten zijn:

  • De Ecokathedraal in Heerenveen
  • Het Voedselbos in Brummen
  • Vergroenen voortuinen in Sneek
  • Tuin van de Afrikaanderwijk in Rotterdam
  • Geef gewipte tegels een tweede leven, uit Krimpen aan den IJssel
  • Vergroening dakterras Fongersplaats in Groningen

MELD U HIER DIRECT AAN