Ga mee naar Barcelona met de Future City Foundation

Datum: 2021-11-15
Tijd: 15, 16, 17 november
Locatie: Barcelona

Na een gemist jaar vindt dit jaar weer de jaarlijkse Smart City Expo World Congress plaats op 16 – 18 november 2021 (maar eigenlijk begint het al de 14e). En wij gaan ook. We zien erg uit naar het officiële missieprogramma van RVO, maar hebben ook een aantal eigen bijeenkomsten georganiseerd. Dat doen we dit jaar samen met onze partners bij G40, Amsterdam Smart City en BTG. Kennissessies en excursies. Om zo de tijd in Barcelona optimaal te benutten, elkaar nog beter te leren kennen en kennis op te doen voor de Nederlandse praktijk. Als je daar ook bent, kun je natuurlijk met ons mee doen. Meld je hier aan voor het hele programma of voor aparte programmaonderdelen.

Deelnemen
Deelnemen aan de excursies is kosteloos. We verwachten dat u op eigen gelegenheid naar de programmalocaties komt.

Meer informatie
We updaten het programma voortdurend. Wil je meer weten over een programmaonderdeel mail dan naar Zoë Spaaij, zoe@future-city.nl

Klik hier voor aanmelden

In het kort:

 • Op maandag 15 november is de Moonshot-dag: Hoe worden we de best verbonden samenleving in de wereld?
 • Op dinsdag 16 november staat in het teken van inspiratie ophalen voor de fysieke slimme stad. We gaan op excursie naar de 5-minuten stad in Barcelona en bezoeken daarna de Expo in de Fira Barcelona.
 • Op woensdag 17 november beginnen we met een Smart Business Ontbijt (we kijken verder en u mag mee ontbijten) en gaan we ondergrond. Dit klinkt allemaal heel Nederlands, maar de hele wereld is welkom. Dus: spread the word (en dit bericht).

Maandag 15 november – MOONSHOT-DAG

Hoe worden we de best verbonden samenleving in de wereld?
Bouw samen met de Future City Foundation, Amsterdam Smart City, G40 en BTG aan smart cities voor verbonden samenlevingen.
Wat: We gaan natuurlijk niet zomaar naar Barcelona. We gaan naar Barcelona om te leren hoe we van Nederland de best verbonden samenleving van de wereld kunnen maken. Althans, daarom gaan wij. En dus zijn we vanuit de Future City Foundation aan het bedenken wat we moeten doen om dat te worden. Dat doen we samen met Amsterdam Smart City, G40, de BTG en met de rest van Nederland. Want die moonshot is van ons allemaal. En we gaan maandag op stap door Barcelona om te ontdekken hoe we dat worden.

Wanneer: 9.00 – 17.00 uur 

Waar: Locatie volgt

Programma:

 • 9.00 uur – Inspiratie- ontbijt en aftrap – We leggen uit wat de moonshot is en hoe u daar aan kan meedoen. Want er zijn nogal wat acties te verrichten en stappen te zetten.
 • 10.00 uur – Op pad. We organiseren samen de volgende excursies met de focus op het fysiek domein. [meer informatie over de excursies volgt zsm]
 • 13.00 uur – Lunch en wrap-up: Wat heeft u geleerd en welke inzichten heeft u opgedaan? Hoe kunnen we deze kennis toepassen in Nederland?
 • 14.00 uur – Op pad. We organiseren samen de volgende excursies met de focus op het sociaal domein. [meer informatie over de excursies volgt zsm]
 • 17.00 uur – Borrel en terugkoppeling van de middag. Hoe komen we samen tot de moonshot en wat is uw rol daarin?
 • Verder is er het Missie Diner. Op een mooie plek gaan we dineren op uitnodiging van de missieleiders Almere en Helmond. Meer info volgt.

Dinsdag 16 november – VAN INSTRUMENTONTWIKKELING NAAR GEBIEDSONTWIKKELING

Smart City Expo & de 5-minuten stad
Wat: Smart city utopisch? In Barcelona gaan we zien dat de toekomst dichtbij is. Na een gezamenlijk ontbijt vertrekken we richting de Superblok Poblenou, waar de 15-minuten stad al realiteit is. Alle essentiële functies zijn op 15 minuten wandelen te bereiken. Maar hoe kwam dit superblok tot stand en hoe kunnen we hiervan leren voor onze Nederlandse steden en gemeentes? Na de excursie vertrekken we richting de Smart City Expo, dé plek van het Europese smartcitynetwerk. Gaat u met ons mee?

Wanneer: 9.00 – 17.00 uur 

Waar: Locatie volgt

Programma:

 • 9.00 uur: Ontbijt met een co-creatie sessie over de vraag hoe je instrumentontwikkeling naar gebiedsontwikkeling gaat? Hoe schaal je de smart city op en zorg je dat zij het nieuwe normaal wordt.
 • 10.00 – 12.00 uur: Hoe maak je de 5-minuten stad: excursie bij het Superblok Poblenou met een rondleiding. (exacte programma en sprekers volgen nog)
 • 12.00 – 13.00 uur: Lunch bij Superblok Poblenou en wrap-up. Wat kunnen we leren van hoe Poblenou is opgezet? Is de 15-minuten stad ook iets voor Nederlandse steden en dorpen? En hoe betrek je bewoners in je ontwerp van zo een superblok?
 • 13.00 – 18.00 uur: Smart City Expo (Fira Barcelona) Op de Smart City Expo gaan we op zoek naar antwoorden op hulpvragen vanuit de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’. Ga mee op safari en ontdek welke kansen de beursvloer biedt.
 • 18:00: Premium Partners Diner. Op een mooie plek gaan we dineren met onze Premium Partners. Sorry, dit is exclusief voor de Premium Partners van de Future City Foundation. Wil je ook Premium Partner worden, neem dan even contact met ons op.

Woensdag 17 november – Ethiek en sensoriek (in het riool van Barcelona)

Wat: Vandaag bezoeken we de riolen van Barcelona en zien we hoe daar met behulp van sensors de waterkwaliteit wordt gemonitord. Vervolgens zien we hoe deze data wordt geanalyseerd en gebruikt. Barcelona doet dit in het SCOREWater-project waar ook Amersfoort en Göteborg aan deelnemen. Via rioolwateranalyse kan de leefbaarheid in grote steden worden verbeterd, maar het roept ook ethische vragen op. Willen we leven in een wereld waarin de overheid onze poep en plas uitpluist? Hoe maak je een goede afweging tussen voor- en nadelen?

 • 9.00 uur: Inspiratiesessie: Tijdens een ontbijt beginnen we bij de kansen en de vraag hoe waardecreatie kan ontstaan via dit project. Ook gaan we in op ons nieuwe boek (in de maak) ‘Zo creëer je waarde’ , waarin we die waardecreatie onderzoeken. – Locatie volgt.
 • 11.00 – 13.00 uur: Hoe zorg je ervoor dat de slimme stad ook ondergronds veilig en schoon blijft? Bezoek aan het riool en leer hoe Barcelona ook ondergronds de leefbaarheid wil verbeteren. Wat kunnen we hiervan leren voor Nederland? – Locatie volgt.
 • 13.00 – 14.00 uur: Lunch en debat over de ethische vragen die dit met zich meebrengt. Smart City Expo (Fira Barcelona)

Deelnemen
Deelnemen aan de excursies is kosteloos. We verwachten dat u op eigen gelegenheid naar de programmalocaties komt.

Meer informatie
We updaten het programma voortdurend. Wil je meer weten over een programmaonderdeel mail dan naar Zoë Spaaij, zoe@future-city.nl.