LIVE Expeditie naar de gebouwde omgeving van morgen

Datum: 2021-09-30
Tijd: 14:00 -18:30
Locatie: Live

Verduurzamen wijken

Het werkveld van gemeenten, nutsbedrijven, woningcorporaties en andere partijen is door de energietransitie in de gebouwde omgeving volop in beweging. De oproep om wijken te verduurzamen, de energietransitie in te passen in de ruimte en dat vooral samen te doen klinkt alom. Maar wat vraagt dat in de praktijk van professionals, overheden en bewoners die daarmee bezig zijn? Op 30 september krijgt u antwoord op deze vraag door concrete projecten te bezoeken en door diverse inspiratiesessies, waarin actuele thema’s en de laatste ontwikkelingen rondom de energietransitie centraal staan.

Programma

Het LIVE-programma van deze middag ziet er als volgt uit:

 • 14.00 – 14.15 uur: Ontvangst
 • 14.15 – 14.45 uur: Inhoudelijke sessie door Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie
 • 14.45 – 16.00 uur: Deelsessieronde 1 – Op excursie naar een project in Amersfoort
 • 16.15 – 17.15 uur: Deelsessieronde 2 – Inspiratiesessies 
 • 17.15 – 17.30 uur: Plenaire afsluiting
 • 17.30 – 18.30 uur: Borrel

Deelsessieronde 1 - Excursie

U gaat op bezoek bij een organisatie in Amersfoort en kunt met eigen ogen zien hoe de desbetreffende organisatie uitvoering geeft aan de energietransitie. U kunt voor deze sessie de keuze maken uit een van de volgende excursies:

 • De Alliantie - Verbeteren en verduurzamen corporatiewoningen in beschermd stadsgezicht.
 • Woningcorporatie Portaal - Een groene woonstart, hoe doe je dat? Experimenteren samen met bewoners.
 • Gemeente Amersfoort - Aardgasvrije wijken: van transitievisie naar uitvoering - ervaringen in Schothorst-Zuid.
 • Warmtebedrijf Amersfoort - Een slim groen warmtenet.

Deelsessieronde 2 - Inspiratiesessies

Adviseurs van TwynstraGudde vertellen meer over de tools en methoden die u kunt inzetten om wijken te verduurzamen en hoe u dit samen met stakeholders doet. U kunt kiezen uit een van de volgende inspiratiesessies:

 • Tips & tricks bij de organisatie van een duurzame aanpak (door Arjan Raatgever en Marco van Lente).
 • Route naar toekomstbestendig commercieel en maatschappelijk vastgoed binnen de energietransitie (door Pieter Wackers en Jurgen Jaakke).
 • Waanzinnige interventies voor een mensgerichte energietransitie (door Hanke Nijman en Linde van de Kuijt).
 • Integrale wijkaanpak voor de energietransitie (door Marleen Sanders en Laura Smid).
 • Financiële businesscase van een warmtenet (door Jonathan van den Heuvel en Martin Stout).

Tijdens de sessies krijgt u volop de gelegenheid om vragen te stellen en in gesprek te gaan met andere professionals die werken aan dezelfde vraagstukken als u. 

Kijk op onze website voor meer informatie over bovengenoemde excursies en inspiratiesessies. 

Aanmelden

Heeft u interesse om aanwezig te zijn bij deze inspiratiebijeenkomst? Meldt u dan via onze site aan voor deze middag, die plaatsvindt in en om ons kantoor in Amersfoort (Oliemolenhof 14a, 3812 PB), In het inschrijfformulier kunt u aangeven welke organisatie u graag bezoekt en aan welke inspiratiesessie u wilt deelnemen. We willen de groepen graag klein houden en houden daarom een maximum aan van 12 deelnemers per deelsessie. Zorg er dus voor dat u zich op tijd aanmeldt! Een week voor aanvang van de bijeenkomst ontvangt u van ons een bevestiging met aanvullende informatie.

Testen voor toegang

In de organisatie van deze bijeenkomst houden we rekening met de huidige coronamaatregelen. Zo organiseren we de bijeenkomst deels buiten en gaat u in kleine groepen op excursie. Om de kans op besmetting zo laag mogelijk te houden en iedereen ook een veilig gevoel te geven, vragen wij u bij binnenkomst een coronatoegangsbewijs te laten zien in de vorm van een groen vinkje in de corona app. Bent u niet gevaccineerd? Meld u zich dan via Testen voor toegang aan voor een coronatest. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Dit filmpje legt precies uit hoe dit werkt.

Wilt u alvast meer informatie over deze middag of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met Floor hooge Venterink of Sybren van der Velde.